Menu
Trending Now / Well-Being

Αν έδινα τώρα Πανελλήνιες

Θυμάμαι τα ξενύχτια μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Για την ακρίβεια, όχι ξενύχτια διότι είχα ανακαλύψει ένα κόλπο που με βοηθούσε πολύ. Γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα κοιμόμουν και έβαζα ξυπνητήρι στις 3 π.μ. Κοιμόμουν 3 ώρες για να ξεκουραστώ και σηκωνόμουν να διαβάσω. Ώρες ατελείωτες με έναν καφέ σκυμμένη πάνω στα βιβλία. Αυτό που λένε “έγινες ένα με την καρέκλα”. Αυτό. Είχα φτιάξει ένα ημερολόγιο που έγραφα τα μαθήματα που έπρεπε να περάσω και στο τέλος μια λέξη με κεφαλαία bold γράμματα . Πιο bold για να τη βλέπω. Ελευθερία. Τότε δίναμε 14 μαθήματα. Μέχρι και θρησκευτικά Πανελλήνιες. Τι φρίκη! Ακόμα και τώρα να φανταστείτε, όταν αγχώνομαι με κάτι βλέπω στον ύπνο μου ότι δίνω Πανελλήνιες και μάλιστα μαθηματικά και με λούζει κρύος ιδρώτας. Ευτυχώς είναι όνειρο λέω και καθησυχάζω τον εαυτό μου…

TIPS ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ #ATHENASPOT
  • Οι Πανελλήνιες είναι ένας μήνας από τη ζωή μας και όχι το απόσταγμα των 12 ετών που καθίσαμε στα θρανία. Μπορεί να τα πάτε καλά, μπορεί και όχι. Μπορεί να πετύχετε στη σχολή που θέλετε, μπορεί και όχι. Όμως δεν κρίνεται το αν και κατά πόσο αξίζετε από το αν θα πετύχετε στις Πανελλήνιες.
  • Οι Πανελλήνιες θέλουν μέθοδο. Όπως και τα περισσότερα πράγματα στη ζωή μας. Θέλουν πρόγραμμα το οποίο πρέπει να τηρήσεις ευλαβικά. Γιατί είναι Μαραθώνιος όχι sprint. Οπότε πρέπει να κρατήσεις δυνάμεις για το τέλος. Διάβασε μεθοδικά. Οι πιο παραγωγικές ώρες τις ημέρες είναι το πρωί εκτός αν είσαι νυχτοπούλι. Εγώ δεν ήμουν. Ήθελα να κοιμηθώ και να ξεκουραστώ. Το μυαλό δε δουλεύει αν έχεις καεί. Δε συνεργάζεται. Δε θα θυμάσαι τίποτα.
  • Κάνε το μυαλό σου σύμμαχό σου. Ο υποσυνείδητος νους πιστεύει όλα όσα του λες. Αν μιλάς με αυτοπεποίθηση και δείχνεις μια σιγουριά θα το πιστέψει. Πες του: “έχω προετοιμαστεί όλη τη χρονιά για αυτή τη στιγμή. Έχω κάνει τις επαναλήψεις μου, έχω προσπαθήσει, έχω κάνει ό,τι μπορούσα από τη μεριά μου για να τα καταφέρω. Θα τα καταφέρω.” Αν αντίθετα μπεις στην αίθουσα και τρέμεις σαν το ψάρι και φοβάσαι ότι δε θα θυμηθείς τίποτα μάντεψε τι θα γίνει; Δε θα θυμηθείς τίποτα.
  • Μην επηρεάζεσαι από κανέναν και μην ακούς κανέναν. Οι συμμαθητές σου δεν είσαι εσύ. Πριν μπεις στην αίθουσα μην μιλάς με κάποιον που είναι εξαιρετικά αγχωμένος. Θα σε αγχώσει χωρίς λόγο. Πες του: “θα τα πούμε μετά” και κοίτα το σκοπό σου.
  • Ό,τι μα ό,τι και να συμβεί στο τέλος το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Οι Πανελλήνιες θα έχουν τελειώσει. Εσύ θα έχεις δώσει τις εξετάσεις και θα έχεις αποφοιτήσει από το Λύκειο. Το αν περάσεις στη σχολή που θέλεις ή όχι δεν φέρνει το τέλος του κόσμου.
  • Δεν κρίνεται η ζωή σου από τις Πανελλήνιες. Ναι, είναι ένα κομβικό σημείο όπου καλείσαι να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό, αλλά αν πραγματικά αξίζεις θα τον βρεις τον δρόμο σου. Θα πετύχεις. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα βρεις εναλλακτικές ακόμα και αν τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που θα ήθελες.
  • Πάντα υπάρχει η δεύτερη ευκαιρία. Μπορείς να ξαναδώσεις του χρόνου. Δεν έγινε κάτι αν επενδύσεις άλλον έναν χρόνο από τη ζωή σου μελετώντας για κάτι που θέλεις διακαώς να πετύχεις.
  • Πριν συμπληρώσεις αυτό το ρημάδι το μηχανογραφικό, κάνε την έρευνά σου. Ρώτα για τις σχολές, δες αν σου αρέσουν, δες τις προοπτικές μετά. Βρες κάτι που να είσαι πραγματικά καλός και να σε ενδιαφέρει. Μη δηλώσεις μια σχολή που δεν σου αρέσει απλά επειδή πιάνεις τα μόρια. Ακόμα καλύτερα, να επενδύσεις σε κάποιον που μπορεί να κάνει επαγγελματικό προσανατολισμό. Δες σε τι είσαι καλός. Τι θα μπορούσες να κάνεις καλά που στο μέλλον θα σου αποφέρει χρήματα και μια καριέρα που θα σε ικανοποιεί.
Δεν ξέρω αν έχουν αλλάξει πολλά από τότε που έδινα εγώ Πανελλήνιες. Εγώ όμως έχω αλλάξει πολύ. Και αν είχα τη δυνατότητα να μιλήσω σε αυτά τα παιδιά που τώρα ετοιμάζονται να δώσουν τη δική τους μάχη θα ήθελα να τους πω τα εξής:

Αν έδινα τώρα Πανελλήνιες, θα ήμουν πιο cool. Θα πήγαινα με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην αίθουσα κάθε πρωί και θα ήξερα μέσα μου ότι δεν χρειάζεται να περνάω όλο αυτό το stress για να πετύχω. Αν έδινα Πανελλήνιες θα ήμουν πιο ενημερωμένη για τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Θα ήξερα από πριν σε ποια ακριβώς σχολή θα ήθελα να περάσω και πώς θα μπορούσα να αξιοποιήσω τις γνώσεις μου επαγγελματικά. Θα εστίαζα σε αυτό που είμαι καλύτερη από τους άλλους και θα προσπαθούσα να γίνω ανάμεσα στους top επαγγελματίες του είδους.

Αν έδινα τώρα Πανελλήνιες θα ήξερα ότι αυτές οι εξετάσεις δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή για μια υπέροχη, γεμάτη προκλήσεις ζωή που είναι στο χέρι σου να ανακαλύψεις! Και τέλος θα ήξερα ότι πέρα από τις γνώσεις που παίρνεις στα θρανία, ακόμα μεγαλύτερη αξία έχουν οι γνώσεις και οι εμπειρίες που παίρνεις κάνοντας λάθη, μαθαίνοντας τη ζωή, εξελίσσοντας τον εαυτό σου σε όλα τα επίπεδα, διαβάζοντας καθημερινά και για πάντα, ανακαλύπτωντας νέες πτυχές του εαυτού σου, νέα χόμπυ, νέες δυνατότητες και πάνω από όλα ζώντας τις στιγμές.

PS. Θυμίστε μου να σας πω και για τη φοιτητική ζωή σε επόμενο άρθρο.

Always be authentic
be inspired
be the example

LOVE,
Athena's Spot

No Comments

    Leave a Reply